Eco e ego

May 7, 2007

A aparut la Dragos pe blog o poza cu mine strangand gunoaie, in Delta. Aveam si eu Tricou cu 1 Mai Muncitoresc, insa il purtasesm cu o zi inainte. Oricum, macar am pastrat culoarea. Felicitari SDD pentru ca a reusit, in cei 3 ani de activitate sa miste niste lucruri. Nu repede, pentru ca muntii nu se muta usor, insa perseverent, aproape sisific.

Dar nu despre acesta actiune vroiam sa vorbesc, ci despre o actiune mai mare la care suntem chemati cu totii. Situatia sta in felul urmator:
– Ti se va da o misiune.
– Dupa ce ai rezolvat acesta misiune ti se vor da altele. Pe masura ce le termini vei primi misiuni din ce in ce mai grele.

Ce castigi la sfarsit? Urci pana la penultima treapta a piramidei lui Maslow: apreciere de sine.

Traim pe o mare, intr-o barcuta si val dupa val ne matura trendurile. Anul asta se poarta green, insa nu pe cat walk ci in everyday life. Se poarta sa-ti iei bicicletele la drum lung, se poarta sa-ti iei Hybrid de la Honda, se poarta sa mergi descult prin iarba si sa-ti controlezi emisiile de carbon si deseuri menajere. Nici nu mai stiu exact cei care o fac de ce o fac, sau daca pot schimba ceva cu adevarat, insa de facut, o fac temeinic.

So? What’s the big deal?

The shit hit the fan cum ar spune americanii. Avem o problema de mediu- ne incalzim global(adica caldura multa vara- vezi numarul deceselor in SUA anul trecut, ierni groaznice si furtuni si mai si, vezi Katrina) si vom continua sa ne incalzim global si individual pana cand o sa picam intr-un ocean mare mare, pana cand vom mirosi numai a specii disparute si tot asa.
In caz ca avem o problema de acceptare a acestui adevar va recomand An Inconvenient Truth. Simplu, clar, usor de inteles si complet argumentat. Asta e prima misiune. Watch the movie.

A doua misiune e si mai fun: change something. De la apa dusului pe care o inchizi cand te speli pana la becurile pe care le folosesti, poti face ceva. N-am sa te mint, e atat de mic procentul pe care populatia il poate influenta in schimbarea asta incat nu ajunge sa traga balanta in directia buna, oricat ne-am stradui noi. Insa trebuie sa ne straduim, pentru ca facem un statement. Si asta e mult, mult mai important.
Daca voi refuza sa folosesc un laptop sa zicem, pentru ca toate componentele lui nu sunt biodegradabile, daca nu voi mai cumpara becuri normale, daca nu voi mai cumpara SUV-uri atunci, peste 10-15 ani, nu le vor mai fabrica. E un proces intreg, prin care am incredere ca vom trece, unii mai greu, altii mai repede, insa vom trece. Baby steps insa, aici.

Eco e singurul trend care nu e just for the sake of being. Este foarte cool, no question about it, insa are o cauza in spate. Si daca e sa fii cool macar sa faci ceva cu treaba asta.

Eco este un trend egoist. Scopul declarat e maret: o facem pentru copii nostrii. Nici o particica din mine nu vibreaza cand aude asta. Insa mi-e scarba ca-n fiecare vara mor, ma topesc pe trotuar si nici seara nu ma pot bucura de o terasa pentru ca nu adie urma de vanticel. Si ca iarna asta au fost doar cateva saptamani de zapada. Ah, da: si ca primavara si toamna dureaza 2 saptamani, cat sa rezolvam problema cu infloritul/ dezgolitul copacilor. Avem o vreme fara preludii, plina de emisii. Deci, daca nu pentru ei, mai mult ca sigur pentru mine. Am prea multe pulovere groase in garderoba incat sa nu mai le pot purta.

Deci ca sa n-o mai lungim, fara dramatisme si figuri: eco e super trendy, genul ala de trendy care va deveni un clasic in curand. Be an early adopter and then tell me I told you so!

Pentru uber-coolness incearca si niste WWF– what you can do, niste Incalzire Globala– cu guidelines pe unde gasim centre de reciclare in Bucuresti si un pic de Earth Institute of Columbia University– ce e global warming, ce face, ce poti face.

Indiferenta e so overrated these days incat ne salveaza implicarea sociala.

And for fuck’s sake viziteaza site-urile alea link-uite mai sus, sa n-am impresia ca am blog degeaba.

2 Responses to “Eco e ego”

  1. prowler Says:

    este foarte nobil ce spui tu aici, dar am o stire pt tine: taxiu polueaza! HHOOOPPPAAAAAAAAA 😀

    inconvenientu ala e pe lista de vazut, da’ oricum io nu tin dusu deschis ca nu vad de ce l-as tine cand nu-l folosezc

  2. blogdezi Says:

    bravo tie ca nu tii dusul deschis si lucrez la treaba cu taxiul. BABY STEPS grig!!!!!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: